“Shpëtimi i hebrenjve në Kosovë” shpaloset në Ulqin me 40 fotografi

14 September 2015

Qyteti bregdetar i Ulqinit është kthyer prapa me historinë e bujshme të humanizmit shqiptar të shekullit të kaluar.

(more…)

9 MAJI – DITA E EVROPËS SHËNOHET EDHE NË THERANDË, ME PROMOVIMIN E VLERAVE SHQIPTARE

8 May 2014

Në ditën kur organizohen aktivitete për të promovuar vlerat e popujve të Evropës, në Therandë u hap ekspozita, e cila simbolizon vlerat evropiane e humane të kombit shqiptar të treguara më së miri para plot 70 vjetësh në periudhën më të errët të njerëzimit në kohët moderne.

20140508231752317646

(more…)

Ekspozita “Shpëtimi i hebrenjve në Kosovë” u hap në Malishevë

28 April 2014

Ekspozita “Shpëtimi i hebrenjve në Kosovë”, me fotografi të shpëtimtarëve nga Kosova, që kishin strehuar hebrenj gjatë Luftës së Dytë Botërore, ka vazhduar rrugëtimin në Kosovë. U hap ekspozita “Shpëtimi i hebrenjve në Kosovë” në Shtëpinë e Kulturës “Tahir Sinani” në Malishevë. Aty u prezantuan fotografi të shqiptarëve të Kosovës, që kanë strehuar dhe shpëtuar hebrenj gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Malisheve

(more…)

Joseph Dioguardi explained to Pope John Paul II the unique role of Albanian Nation about saving Jews

9 March 2014

Joseph Dioguardi meeting Pope John Paul II.

 

 

October 1997.

At the Civic League’s request, Congressmen Lantos and Gilman write a forward to Rescue in Albania by Harvey Sarner. The League begins distribution of 10,000 copies to demonstrate the courage and tollerance of the Albanian people who saved all the Jews in Albania from Nazis in World War II. Here DioGuardi presents a copy to Pope John Paul II at an audience in Rome.

(more…)

Përkujtohen aktet e shqiptarëve që shpëtuan hebrej

9 March 2014
Përse shqiptarët rrezikuan jetën e tyre për të shpëtuar hebrejtë gjatë Luftës së Dytë Botërore? Kjo pyetje ishte në mendjen e qindra njerëzve që morën pjesë të dielën mbrëma në një veprimtari të organizuar në Nju Jork për të përkujtuar këtë rol të veçantë të shqiptarëve. Kolegu ynë Ilir Ikonomi ishte në Muzeun e Trashëgimisë Hebraike në Manhattan dhe përgatiti këtë material.

NYT: “Casting Light on Little-Known Story of Albania Rescuing Jews From Nazis”

20 November 2013

Artikull nga New York Times

Arsllan Rezniqi rode in the back of a car used to transport Jews from Nazi-occupied Macedonia to safe hide-outs. A truck was also used and over time, Mr. Rezniqi moved 400 Jews to Decan, in Kosovo.

By

Published: November 18, 2013

There were a handful of European nations where the Nazi killing machine sputtered, but few seem more remarkable and less illuminated than Albania.

“Shpëtimi i hebrenjve në Kosovë” – Ekspozitë dhe tryezë në bashkëpunim me “Simon Wiesenthal Center” – Paris

6 October 2013

Në kuadër të bashkëpunimit me “Simon Wiesenthal Center” në Paris, u organizua tryeza dhe hapja e ekspozitës “Shpëtimi i hebrenjve në Kosovë”

 

Tryeza "Shpëtimi i hebrenjve në Kosovë"

(more…)

Reagim pas vendosjes së pllakës përkujtimore të Holokaustit në Prishtinë

23 May 2013

Shoqata e miqësisë Kosovë-Izrael “Dr. Haim Abravanel”, e cila mision dhe qëllim kryesor ka të zbulojë dhe publikojë faktet për familjet që kanë shpëtuar hebrenj në Kosovë, gjatë Holokaustit, e konsideron të papranueshme vendosjen e pllakës përkujtimore në Prishtinë. (more…)

Në besë të shqiptarëve – emisioni COSMO (KTV)

17 May 2013

Shpëtimi i hebrenjve në Kosovë gjatë Holokaustit, në emisionin COSMO të KTV-së.

Ekspozita “Trashëgimia e miqësisë Kosovë-Izrael” po qëndron e hapur në Gjilan

25 January 2013

Ekspozita “Trashëgimia e miqësisë Kosovë-Izrael” po qëndron e hapur në Gjilan. Në nderim të familjeve gjilanase të cilat kanë strehuar hebrenj gjatë Holokaustit.

Exhibition “Kosova Israeli friendship heritage” is still open in Gjilan. Honoring families from Gjilan that saved Jews during the Holocaust.

_DSC0067

 

(more…)

Next Page »